/
O, hou van mij

O, hou van mij

Vanaf onze vroege jeugd hebben we patronen ontwikkeld om liefde proberen te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn je continu schikken naar anderen om maar lief en aardig gevonden te worden, heel hard je best gaan doen zodat anderen je zien, gaan zorgen voor anderen, hard werken. Maar ook de andere kant op, zoals klierig zijn, jezelf kleiner maken dan je bent, jezelf stil houden zodat je niet opvalt.

In ons allemaal zit een stuk dat herkent en erkent wil worden. Hou van mij! Zie mij! Bestaansrecht.

Oordelen

Peter is theatermaker. Zijn stukken zijn behoorlijk “out of the box”. In zijn theaterstukken brengt hij zijn diepste zieleroerselen tot leven. Hij zegt: “ik kan niet anders, dit wil naar buiten gebracht worden”. Je zou kunnen zeggen, dat wat diep verborgen in het collectief leeft, brengt hij naar boven. De recensies die hij krijgt op zijn stukken zijn vaak kneiterharde oordelen.

Manieren van schreeuwen

Als Peter bij me komt voor een sessie geeft hij aan dat hij diep geraakt wordt door die oordelen. Hij komt hierdoor bij zijn diepste angst “niet mogen zijn wie hij is”. Afgerekend worden. Peter komt bij het kleine jochie dat alle strategieën geleefd heeft om gezien te worden door zijn ouders, door zijn broers en zussen. Als jongste van het gezin heeft hij gevochten, heeft hij zich keurig netjes volgens de verwachtingen gedragen, heeft hij zich teruggetrokken, heeft hij gezorgd, heeft hij aan de heroïne gezeten. En telkens was daar de schreeuw “zie mij wie ik ben”.

Goedkeuring

We krijgen het over eigen waarde, zelf liefde en zelf respect. In hoeverre is die afhankelijk van de goedkeuring van de buitenwereld. Dat blijkt een grote te zijn. Mag hij helemaal vrij, zonder schuld, zonder schaamte, zijn leven leven? Peter ziet zijn patronen. Ook in het maken van zijn theaterstukken. Het is pas goed als zijn mede theatermakers lovende woorden uiten.

Peter heeft een relatie met Erik en ik vraag Peter hoe Erik hier in staat. Peter zijn ogen beginnen te stralen. Bij Erik kan en mag ik helemaal zijn wie ik ben. Al maak ik de gekste, controversieelste theaterstukken. Al zing ik nog zo vals, al pis ik naast de pot …..

Rusten

Ik nodig Peter uit om Erik in de energie er bij te laten komen. Erik is iemand die in balans is. In zijn kracht staat, volledig accepterend van dat wat er is. Zich niet omver laat blazen. In de energie van Erik kan Peter rusten. Kan hij bij zijn zachtheid en liefde voor zichzelf komen. Dat diepe gevoel dat hij helemaal goed is zoals hij is. Dat hij niet beter, mooier, anders hoeft te worden of te doen. In die rust voelt hij ook dat wat de buitenwereld ook oordeelt, dat dat niet over hem gaat. Projecties van collectieve angsten en illusies.

Hij ziet ook dat hij de oordelen nodig had om nu te kunnen rusten. Om nu dit te kunnen voelen. Wat een mega verschuiving.

De kracht van violet

Gebrek aan zelf liefde, zelf waardering, respect voor jezelf. Misschien herken je wel iets in het bovenstaande. De kleur violet ondersteunt je in het voelen van eigenwaarde, in je bestaansrecht. Je kunt een bos violetkleurige bloemen in je huis zetten. Violetkleurige kleding dragen of onder violet beddengoed gaan liggen. Net als klank dragen kleuren frequenties in zich, die ons kunnen ondersteunen bij allerlei processen in ons.

Ben je net als Peter klaar met je oude patronen? Klaar om je zelf lief te hebben en te respecteren? Je bent van harte welkom om daar samen mee aan de slag te gaan. Maak nu direct een afspraak in mijn agenda. Op naar vrij zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies