/
Over vreemd gaan gesproken

Over vreemd gaan gesproken

Kelly is getrouwd met Herman. De relatie is er altijd één geweest van “jij moet mij gelukkig maken”. Een afhankelijkheidsrelatie waarbij, met name Herman, moeilijk met zijn eigen kracht contact kon maken. Tien jaar na hun huwelijk wordt Herman ziek. Hij zit in de slachtofferrol en ook nu verwacht hij dat Kelly hem gelukkig maakt. Kelly heeft de verzorgende rol op zich genomen. Als ik vraag of ze nog van Herman houdt, kan ze daar geen ja op zeggen. Ze blijft bij hem omdat hij niets kan. Omdat ze het elkaar beloofd hebben “in goede en slechte tijden”.

Is het wel waar?

De vraag die dan opkomt is “is het wel waar dat Herman niets kan”? In hoeverre hou je iets in stand door het ego van de ander te behagen? Door de rollen te bevestigen? Geef je ander wel de ruimte om in zijn kracht te komen?  Help je de ander werkelijk om op deze manier in de relatie te staan? Zou het zomaar kunnen dat het voor jullie beiden nieuwe kansen zou geven als je uit de relatie stapt? En hoe is het voor jou, als je ervan uit gaat, dat de ander het niet zelf kan? Zie je dan de kracht in de ander wel? Wat levert het jou op om voor de ander te blijven zorgen?

Nora is werkzaam in de zorg. Als ze bij me in de praktijk komt zit ze in een burn out. Ze vertelt me dat ze het moeilijk vindt om haar grenzen aan te geven. Ze wil altijd aardig gevonden worden en doet vaak dingen, die ze in haar hart, eigenlijk niet wil. Ze voelt zich gebruikt en tegelijk heeft ze door dat ze zich laat gebruiken. Als ik Nora de vraag stel of ze vreemd gaat, begrijpt ze mijn vraag onmiddellijk en bevestigt ze die

Vreemd gaan

Als ik het over “vreemd gaan” heb, dan denk ik aan vreemd gaan met jezelf. In hoeverre klopt het wat je doet? Elkaar trouw beloven tot de dood je scheidt. In hoeverre ben je trouw aan jezelf? En begrijp me goed. Als je een partner “hebt” die ernstig ziek is en je die verzorgt, ben ik niet degene die zegt dat je dat niet zou moeten doen. De vraag die ik stel is “ben je trouw aan jezelf”. Als je de behoefte hebt, om in die zorgtaak, een avond met een vriend of vriendin op pad te gaan, doe je dat dan? Of mag jij geen plezier maken omdat je partner ziek is?

Moeten

Wat moet je allemaal van jezelf terwijl je hart Nee schreeuwt? Alles is voortdurend in beweging. Iets wat een aantal jaren geleden klopte, waar je toen vanuit je hart Ja tegen kon zeggen, kan nu wel helemaal anders zijn.

Kun je jezelf toestaan dat de liefde mag stromen naar jezelf én naar de ander?

Vincent en Rineke hebben een relatie. Tijdens een gezamenlijke cursus, komt Rineke in contact met een man, die ze herkent op celniveau. Er is direct een klik, de harten gaan open en de liefde stroomt. In de gezamenlijke uitwisseling ontdekken ze hoe ze elkaars kracht versterken. Door elkaar in de ogen te kijken en elkaar aan te raken.

Vrijheid

Voor veel mensen is dit een bedreiging. Partnerschap gaat toch nog vaak over “zij of hij is van mij en waag het niet om eraan te komen”. Trouw aan jezelf zijn kan betekenen dat je deze uitwisseling alle ruimte geeft en dat hoeft geen enkele afbreuk te doen aan jouw relatie. Sterker, het kan jouw relatie met je partner versterken.

Vincent voelt de liefde voor Rineke en merkt dat ook zijn hart opengaat in het contact tussen Rineke en de man. Hij voelt oprechte vreugde en blijdschap voor Rineke, dat ze dit kan ervaren. Hij voelt liefde naar zich zelf dat hij dit contact kan toestaan, zonder zich afgewezen te voelen.

En dan kom je uit bij innerlijke vrijheid, dat waar we met zijn allen naar op zoek zijn.

Ik wens je een fijne week.

Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies