JC

Volgens de Maya’s brenger van het vuur, het heilige vuur. De zwarte panter kwam al snel op deze prachtige rondreis in beeld. De tweede dag, we zaten met zijn vieren in de auto en waren op weg naar … Ineens viel bijna synchroon ons oog op een indrukwekkende vallei aan de linkerkant van de weg. Marion zette instinctief de wagen aan de kant en na een kleine aarzeling besloten we om het gebied dat was omheind in te gaan. De prikkeldraadpoort werd vakkundig aan de kant gedaan en we liepen stoer het gebied in. Oogstrelend mooi, rauw, water in combinatie met donker bergmassief was hetgeen wij te zien kregen. Aan de waterrand uitkijkend op rotsformaties hielden we stil en gingen we zitten. Zelf wilde ik nog een eindje de vallei inlopen en stopte even later bij diverse rotsformaties. Na een tijd lang stil gezeten te hebben en de omgeving zijn werk te laten doen keek ik om naar de groep. Vanuit mijn perspectief zag ik in de zwarte rots waarop uitgekeken werd de kop van een roofdier, een panterachtig wezen.

Vervolgens werd de reis hervat en verdween de panter uit mijn gedachten. De volgende dag stonden de walvissen en bezoek aan een waterval op het programma. Een dag vol met waterenergie. Waarbij met name de walvissen het veld van “ik ben” in al hun grootsheid vertegenwoordigen. Water en vuur “ook al zo’n onlosmakelijke eenheid”.

De dagen erna stonden in het teken van lavavelden, vulkanen, watervallen. Lopen, klimmen soms afzien om de top te bereiken. Het voelen van je eigen vuur werd verslavend. De kracht van de elementen, de snelheid waarmee het water zich naar beneden stortte bij een waterval. Deze onderdompeling in de puurste versie van de natuur maakte dat mijn eigen vuur steeds verder werd aangewakkerd. Ik kwam steeds meer in mijn eigen kracht te staan. Mij realiserende dat het veel gemakkelijker is om je eigen kracht te voelen in een omgeving die daarin ook staat.

Het heilige vuur, aangewakkerd door de zwarte panter is mijn deelgenoot geworden. Dankbaar voor de ervaringen, het aangeraakt mogen worden, het bespreken en delen hiervan maakt dat de reis naar IJsland voor altijd een ankerpunt zal zijn.

Juli 2018

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies