/
Schuld en schaamte

Schuld en schaamte

Afgelopen twee weken heb ik een leverreiniging gedaan. Het mooie daarvan is dat – door de tijd te nemen en stil te staan bij wat er langs komt, het zo lekker opruimt. Zo kwam het thema “schuld en schaamte” bij me langs. Ik werd me ervan bewust hoeveel oude zooi er nog in mijn systeem vastzat. Ervaringen uit diverse delen van mijn leven plopte in mijn gewaarzijn. Al dan niet ingegeven door cultuur, kerk, opvoeding, maatschappelijke normen en overtuigingen die ik aangenomen had. Ik voelde hoe mijn lichaam letterlijk in de kramp schoot als er details voorbij kwamen.

Mijn schuld

Heb jij enig idee hoe dat werkt in je energieveld? Hoe oude emoties vastgezet kunnen zijn in je energieveld en daarmee je fysieke, emotionele en mentale energie beïnvloeden? Zodra je het jezelf toeëigent, je er “mijn” van maakt, heb je beet! “Het is mijn schuld dat de ander zich nu ongelukkig voelt” of “het is mijn schuld dat de ander nu Corona heeft”.

Het is aan de ander

Het is aan de ander hoe die reageert op wat jij zegt of doet. Er is altijd een keuze van reageren. Hij of zij kan het aanhoren en van zich af laten glijden, kan zich in de slachtofferrol laten zakken, kan er hard om gaan lachen, kan er met verwondering naar kijken en ja, kan zich er ook ongelukkig over gaan voelen.

Een vinger in de pap?

Hij of zij raakt ziek. Voor mij is ziekte altijd een richtingaanwijzer. Wat heeft het je te zeggen? Wat wil je lichaam je duidelijk maken? Waarom gebeurt dit? Hoe kan het dat in één gezin twee leden het wel krijgen en de andere twee niet. En dan nog, als zou iemand Corona krijgen, door in contact met jou te zijn geweest, het leven stroomt en er gebeurt exact dat wat wil gebeuren. We denken wel dat het leven maakbaar is en dat we een dikke vinger in de pap hebben. We komen er ook steeds meer achter dat dat niet zo is. Hoezo kan het dan ook jouw schuld zijn als het leven door je heen stroomt?

We weten vaak wel dat we niet schuldig aan iets zijn of dat we ons er niet voor behoeven te schamen en toch gebeurt het!

Alles is energie. Je kunt met je vinger wijzen naar de schuldige. Kijk maar hoe nu de vinger naar Corona wijst. Alle ellende is de schuld van het virus. Hoezo? Dit heet leven.

Bewustworden

Wat heb jij allemaal toeëigend alsof het jouw schuld is? Wat zijn situaties waar je je over schaamt als je er aan terug denkt? En voel eens hoe dat in je lichaam ligt opgeslagen. Hoe reageert je lichaam, wat is je ervaring als je die voorvallen terughaalt?

Hoe zou het voor je zijn als je beseft dat niets voor niets gebeurt? Dat we elkaar voortdurend aantikken en uitnodigen om een stapje verder in ons bewustzijn te komen. Om elkaar te bevrijden.

Vrijdag en zaterdag gaf ik het vierde blok van Awakening your Light Body. Wat blijft het toch een waanzinnig mooi meditatie-traject. De cursisten oefenden om situaties, relaties, het leven, waar te nemen als energie.

Vanuit dat hogere perspectief ontdek je dan dat schuld en schaamte gewoon niet bestaat. Het is iets van de persoonlijkheid en het is iets wat je flink beperkt, je klein houdt.

Uit dat benauwde en verstarde

In de meditatiecyclus “de kracht van herhaling” was dit ook het thema afgelopen donderdag. Jezelf bevrijden van die schuld en schaamte en uit dat benauwde komen. Ik kan je zeggen dat er behoorlijk wat los kwam bij de deelnemers. Wil je trouwens nog instappen dan kan dat nog. Komende donderdag is de volgende bijeenkomst. Je krijgt dan de meditatie over schuld en schaamte in je mailbox, zodat je die nog kunt herhalen tot en met donderdag. Meer info en aanmelden 

Ik wens, als je ermee aan de slag wilt, een mooi opruimings- en bevrijdingsproces toe.

Fijne week

Harte groet,

PS oh ja, als je een steuntje nodig hebt ….. hier in mijn agenda.

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies