/
Tekort of overvloed – waar is jouw aandacht op gericht?

Tekort of overvloed – waar is jouw aandacht op gericht?

Angst voor tekort

Cornelia is geboren in de oorlog. Ze is opgegroeid in de tijd dat er letterlijk niets meer was. Rotterdam was plat gebombardeerd en eten was moeilijk te verkrijgen. Ze is opgegroeid in een omgeving waarin elk dubbeltje omgedraaid werd. Waar thuis geen bijzondere dingen ondernomen konden worden, omdat er geen geld was. Als Cornelia bij mij komt is haar thema “angst voor tekort”. Ze vertelt me dat het niet één gebied is waar ze angst voor tekort heeft. Eigenlijk komt bij ieder gebied in haar leven dit thema weer terug. In relatie met haar man ervaart ze tekort ruimte, in haar dagelijkse bezigheden een tekort aan tijd, ze is bang tekort geld te hebben om alle lasten te kunnen betalen, ze hunkert naar liefde en als er gasten komen is ze altijd bang dat ze tekort eten in huis heeft. Dat resulteert dat er van alles in de koelkast overblijft.

Cornelia vertelt dat ze er genoeg van heeft en dat ze verlangt naar vrijheid. Ze wil zich ontdoen van deze angsten die haar klein houden en haar plezier in het leven bederven.

Waar is de aandacht op gericht?

Samen met Cornelia kijk ik waar haar aandacht op gericht is. Waar de gesprekken die ze houdt over gaat. Kortom waar gaat de energie naar uit? Is die gericht op tekort of op overvloed? Daar waar je energie naar uit gaat groeit. Is jouw aandacht gericht op tekort dan zul je dat ook ervaren in je leven. Besluit je echter je focus op overvloed te richten, dan geef je de energie alle ruimte om die overvloed ook in je leven te brengen. Overvloed is voor mij dat alles er is wat ik nodig heb. Het betekent niet een uitpuilende koelkast waarvan ik de helft weg kan doen omdat het “over datum” is. Het betekent ook geen kast vol kleren waar ik de helft niet van draag. Het is het mogen – en me openstellen om te – ontvangen van dat wat het leven zo aangenaam maakt. Dat gaat over geld zodat ik bijvoorbeeld die mooie reis kan maken. Het gaat over verbinding met anderen (denk aan waardevolle vrienden die jou werkelijk zien staan), het gaat over verbinding met meZelf (hoeveel liefde voel ik voor mezelf en vind ik mezelf waard om overvloed in het leven te mogen ontvangen).

Energie

Geld is niets anders dan energie en wil stromen.

Vul maar in:

mijn probleem met geld is …….

mijn probleem met liefde is ….. (en nu vul je hetzelfde woord als hierboven in).

Beiden is puur energie.

Met de angst voor tekort zetten we een rem op de stroming. Jij hoeft niet te weten hoe het gaat stromen. Laat dat maar aan het Goddelijke Zelf over. Die laat jou bijvoorbeeld de kerstactie bij de plaatselijke winkelier winnen.

Waar gaat het gesprek over?

Cornelia wordt zich bewust dat ze omringd is met mensen die dezelfde angst hebben. De gesprekken die gevoerd worden gaan altijd over de belasting die betaald moet worden. De huurprijs die verhoogd is. Het pensioengat of de aankoop die niet gedaan kan worden (want ik moet toch wel geld op de bank houden). Het trekt haar energie naar beneden en ze blijft in cirkeltje van angst voor tekort ronddraaien.

Jouw ware Zelf ís overvloed.

Het Goddelijke Zelf dat jij bent voorziet jou in alles wat je nodig hebt. Het Goddelijke Zelf kent geen tekort. Met Cornelia heb ik een aantal sessies aan dit onderwerp besteed. Ze kon haar focus verschuiven van tekort naar overvloed en dat smaakte naar meer. Weet je waarom?

Verrassing! 

Opeens kwam de buurvrouw met een bloemetje, gewoon omdat ik zo blij ben, dat je mijn buurvrouw bent. In diezelfde week begaf haar laptop het. De garantietermijn was net een maand voorbij. De winkelier keek haar aan en besloot de reparatie toch nog onder de garantietermijn te laten vallen. Zie je het verschil? En weet je wat dit genereert? Heel veel gevoelens van dankbaarheid en inmiddels weet je misschien dat dát super magnetisch werkt. En dan is de cirkel weer rond.

Vanmorgen liep ik in de sportschool langs de koffietafel. Er zaten een aantal dames te praten over verschillende restaurants en hoe slecht het daar toch wel was. Inwendig moest ik even lachen.

Waar ligt jouw focus?

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies