/
Van wat of wie ben jij afhankelijk?

Van wat of wie ben jij afhankelijk?

Het is een mooie zondagochtend als ik Brenda in het bos ontmoet. We hebben afgesproken om een wandeling te maken.

Brenda komt – enigszins gestrest – aanlopen. In het begin gaat de wandeling dan ook nog in een fors tempo. Alsof ze letterlijk haar stress uit zich los moet lopen. Daarna kan ze in de vertraging komen, in het ritme van haar Zelf.

Beperking van vrijheid

Brenda woont samen met Sonja. Ze hebben geen relatie, delen alleen het huis. Ze vertelt dat Sonja vannacht weer eens laat thuis kwam. Vanmorgen lag ze dan nog te slapen als het al lang en breed prachtig weer is om je bed uit te gaan.

Brenda merkt dat ze daar last van heeft. Dat het verschil in slaapritme haar beperkt in haar vrijheid. Ze merkt dat ze dingen niet doet, die ze eigenlijk wel wil doen. Dat ze steeds wacht totdat Sonja wakker wordt. Tegelijk is ze er zich bewust van dat het iets in haar hoofd is. Ze kan die dingen makkelijk doen, ze heeft zich alleen afhankelijk opgesteld van het slaapritme van Sonja.

Als ik haar vraag waar de stress dan vandaan komt, kan Brenda haar boosheid voelen. Boosheid over de inperking van haar vrijheid, die ze zichzelf oplegt.

Afhankelijk voelen

Het voelt alsof ze in een afhankelijkheidsrelatie zit. Ze wil Sonja niet met dit gevoel van haar confronteren. Bang dat ze kiest om een andere kamer te zoeken. Zij heeft Sonja nodig om in dit huis te kunnen wonen. Nog een inperking op haar vrijheid.

Ik vroeg Brenda, van wie of wat ze nog meer allemaal afhankelijk is om zich vrij te voelen. Nou daar kwam een hele waslijst.

Afhankelijk van de hond van de buren. Als de hond blaft, kan Brenda niet rustig haar boek lezen. Afhankelijk van de goedkeuring van haar moeder op hoe ze het huishouden runt. Afhankelijk van het berichtje met haar verjaardag van haar vriendin, dat er aan haar gedacht wordt. En zo kwamen er nog veel meer afhankelijkheidsrelaties voorbij.

Bij het opnoemen van deze waslijst zag ik Brenda in de energie steeds kleiner en kleiner worden. Ik stelde haar voor om contact te maken met haar licht. Dat was makkelijk voor haar. Het was alsof er een deken van rust over haar neer streek. Ze kon de kracht van haar licht voelen. Hoe het licht haar letterlijk rechtop liet staan.

In dit licht ervaarde ze geen enkele afhankelijkheid. Ze voelde hoe zij de kracht is. Hoe zij de keuze heeft hoe te reageren. In iedere situatie weer. Ze zag ook dat de financiële afhankelijkheid een illusie was die ze zelf heeft geschapen. In dit licht zag ze allerlei mogelijkheden ontstaan waarmee ze gewoon in het huis kon blijven wonen. Ook als Sonja zou vertrekken. Haar hele blikveld werd verruimd en opgehelderd.

Ben jij afhankelijk van iets of iemand? De ander reageert nooit zoals jij het nodig hebt. Vanuit afhankelijkheid zit je meteen in de strijd.

Misschien ben je je niet bewust of je afhankelijk bent. Een leuk onderzoek voor de komende week. En kijk eens wat er met je gebeurt als je je afhankelijk voelt. Wat gebeurt er met je energie. Wordt je er blij van? Groei je ervan of beperkt het je en maakt het je klein?

Als je er bewustzijn op krijgt, kun je kiezen. Kies je voor je licht, de kracht die jij bent of kies je om in de afhankelijkheid te blijven.

Goede inzichtvolle week toegewenst
 
Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies