/
Verder kijken dan je neus lang is

Verder kijken dan je neus lang is

Je kent ze vast wel: mensen die arrogant reageren, kortaf zijn of juist mensen die heel erg aanwezig zijn, altijd het grootste woord hebben. Ik kan een heel rijtje eigenschappen opnoemen. Waar het me omgaat, is dat wat iemand laat zien, vaak niet het ware Zelf is. Het zijn de beschermingsmechanismes die mensen opgebouwd hebben om te kunnen overleven.

Als je voorbij de arrogantie kunt kijken, kun je een klein meisje zien, dat zich heel onzeker voelt. Als je achter het bravoure gedrag kunt kijken, kun je iemand zien, die door zijn vader nooit gezien werd voor wie hij was en dat nu probeert te compenseren.

Niets is wat het lijkt.

Door verder te kijken dan je neus lang is, kun je je hart de uitnodiging geven om zich te openen. Door verder te kijken kun je namelijk bij begrip en compassie, bij mededogen komen. Je kunt de ander dan zien voor wie hij wérkelijk is, waardoor het voor de ander zomaar veilig kan gaan voelen om het masker af te leggen. Om zijn of haar ware zelf aan jou te tonen. Wat een cadeau.

Weet je dat “verder kijken dan je neus lang is” ook heel ondersteunend kan werken in een helingsproces.

Ondersteuning

Dagmar is ziek. Zij identificeert zich zelf niet met de ziekte. Ze ziet wat haar lichaam haar duidelijk wil maken. Zij gelooft in het zelfgenezend vermogen van haar lichaam. Ze vraagt haar vrienden om haar te zien voor wie ze is.

Als je voorbij de uiterlijke verschijningsvorm kijkt, kun je Dagmar waarnemen als één groot stralend lichtveld. Wauw wat een schittering en kracht. Kun je je voorstellen wat dit met een lichaam doet als de ware aard van de bewoner gekend en erkend wordt?!

Voorbij beperking

Tom heeft een beperking waardoor hij moeilijk kan communiceren. Tom komt regelmatig mensen tegen die direct een oordeel over hem klaar hebben. Hem neerbuigend behandelen of hem negeren. Hij heeft een baan gevonden bij een bedrijf waar hij het goed naar zijn zin heeft. Waar hem alle gelegenheid geboden wordt zijn talenten te ontplooien. Het bedrijf heeft de regel dat ze aan het einde van het jaar één medewerker van de afdeling een bonus geven. Dit jaar was dat aan Tom!

Toen ik dit hoorde, merkte ik dat ik geraakt werd. Het is zo’n mooie jongen en de mensen van dat bedrijf hebben verder gekeken dan hun neus lang was. Voorbij zijn beperking. Ze hebben gezien wie Tom werkelijk is en wat hij wél kan in plaats van wat moeilijk voor hem is. Top!

De wereld wordt zo anders als we samen verder kijken dan onze neuzen lang zijn. Voorbij dat wat we als waarheid aannemen en wat een illusie blijkt te zijn. Kijken naar dat wat echt en blijvend is

Ik nodig je graag uit om mee te doen!

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies