/
Voer of voedt jij jezelf?

Voer of voedt jij jezelf?

Opschonen

Vasten is iets wat ik elk jaar wel een periode doe. Het schoont mijn hele systeem op. Je denkt misschien dat het alleen fysiek vasten is maar ook je emoties en je mind doen hier helemaal in mee. Alles wat vast is gaan zitten komt letterlijk los. Opruimen. En daar hou ik van.

Te veel, te vaak, te vlug

Voer of voedt jij jezelf? We eten vaak te veel, te vaak en te vlug. Het devies is “stoppen bij een gering verzadigingsgevoel”. Maar als het op tafel staat schuilt het gevaar erin om de pan nog maar even leeg te maken. Zonde om het weg te gooien toch. Hoeft ook niet hoor, lekker voor de lunch morgen.

Mindfull eten

Met hoeveel aandacht eet je? Lees je bijvoorbeeld de krant terwijl je eet, kijk je televisie of check je je mail? Proef je dan wel wat je eet of prop je jezelf gewoon vol zodat je weer verder kunt. Als je echt proeft, je eten vloeibaar maakt in je mond (dus kauwen tot je erbij neervalt J) dan merk je dat je ook met kleinere porties toekunt. Dat je eerder verzadigd bent. Bovendien proef je dan hoe een wortel écht smaakt.

Eigen verantwoordelijkheid

De overlopende behoefte aan medische zorg kan in mijn visie keren, als ieder van ons de eigen verantwoordelijkheid voor zijn/haar gezondheid weer op zich neemt. Niet “dokter u moet me beter maken” maar “wat kan ik doen om fysiek, emotioneel en mentaal gezond te blijven”. En voor mij is het heel helder dat voeding daar een veel grotere rol bij speelt dan tot nu toe onderkend wordt.

 

Herken je jouw buik. Met uitzondering van het eerste plaatje, duiden ze allemaal onbalans in de darmen aan

Door ontstoken darmen worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. Ontstoken darmen laten zich fysiek vaak zien door opgezette, dikke, harde buiken. Weet je trouwens dat onze darmen wel ons tweede brein wordt genoemd. Ze zijn van invloed op onze hersenen en op ons denken en doen. Je kunt zelfs psychisch ziek worden als je darmen niet goed werken.

En weet je dat de ziekte van Alzheimer het type Diabetes 3 wordt genoemd? Diabetes heeft alles te maken met je bloedsuikerspiegel. En die wordt weer beïnvloed door wat we naar binnen werken.

Een hele grote groep “welzijns-ziektes” vallen terug te leiden naar wat we in ons lijf stoppen en daar valt een hoop eer te behalen. Naast dat we daar zelf onze verantwoording in dienen te nemen ligt er ook een grote taak bij de voedingsmiddelenindustrie. Je wilt niet weten waar er allemaal suiker aan toegevoegd is. Zelfs in een pot bruinen bonen zit suiker. Hoezo promoten om naar de sportschool te gaan als vervolgens in koekjes zoveel suikers en smaakmakers zitten dan we onszelf er mee blijven volproppen?

Wat het mij heeft opgeleverd?

Hoge bloeddruk, opvliegers, een duf hoofd. De afgelopen maand heb ik mijn voedselpatroon weer eens onder de loep genomen. Heel veel groenten en eiwitten gegeten, geen pasta, rijst, brood en vooral géén suiker. Koffie drink ik zo wie zo al niet. En het resultaat: je gelooft het of niet. Maar mijn bloeddruk heeft normale waardes, ik heb geen last meer van opvliegers, voel me super helder en energiek. Wat een verschil! En ook lekker, die kilo’s die er zo sluipend toch aangekomen waren, ben ik ook kwijt.

Weet je bijvoorbeeld ook dat als je je eten bereid in de magnetron dat er geen levende voedingsstoffen meer in je eten zitten. Door de manier van verhitting heb je gewoon dood eten op je bord. Je voert jezelf dan maar voeden is er niet bij.

Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwenacademie heeft een heldere website over dit onderwerp. Als je geïnteresseerd bent in een ander voedend voedingspatroon kun je eens googelen op Paleo of Keto. Dit zijn geen diëten maar een andere manier van voedsel tot je nemen. Het gaat over vetverbranding in plaats van een suikerverbranding. Doe er je voordeel mee en vooral eet smakelijk!

Fijne week weer.

Harte groet,

 

PS voel je dat jij ook toe bent aan het liefdevol opschonen van jezelf? Noteer dan alvast deze data in je agenda 25 januari t/m 1 februari en 1 februari t/m 8 februari 2020.  Meer info volgt binnenkort

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies