/
Vriendschap

Vriendschap

Afgelopen week was ik samen met Kees (mijn man) op vakantie in het Zwarte Woud. Ik had een mailtje gestuurd aan een echtpaar dat ik vorig jaar in Groenland had ontmoet. Ik had een klik met hen en (zij met mij) en vroeg ze of ze het leuk vonden om elkaar te ontmoeten. We hebben meerdere dagdelen met elkaar doorgebracht. Elkaar beter leren kennen. Enorme liefde voelen stromen. Wij waren hun “summerpresent”. Heel bijzonder om onze bijdrage aan elkaars levensgeluk op deze manier te ervaren. Vriendschap?

Knorretje: “hoe spel je “vriendschap Poeh? Dat spel je niet Knorretje, dat voel je. 

Wat is vriendschap voor jou? Is het belangrijk dat je elkaar regelmatig ontmoet? Dat je vriend of vriendin je regelmatig belt? Aandacht aan je schenkt?

Harold en Tijmen kennen elkaar van de middelbare school. Eén keer per jaar spreken ze met elkaar af. Onder het genot van een drankje en een hapje eten, halen ze oude herinneringen op en praten ze bij.

Hanneke en Liselotte hebben elkaar leren kennen door hun echtgenoten die vrienden waren. Hanneke en Liselotte blijken dezelfde interesses te hebben. Door de scheiding van Liselotte is de wijze van elkaar ontmoeten veranderd én versterkt. Eén keer per jaar ontmoeten ze elkaar. Zelfde tijd, zelfde plaats. Ze lopen vanaf de ene strandopgang naar de volgende. Drinken daar een kop koffie of lunchen samen en lopen weer terug. Ze zijn dan weer helemaal bij over wie waar staat in het leven. Het bijzondere eraan is dat er een enorme resonantie tussen die twee is. Ze herkennen zichzelf altijd in het verhaal van de ander waardoor ze elkaar kunnen ondersteunen. mongsanpo-beach-1338607-638x425

Zelf vind ik het heerlijk om vriendschappen te onderhouden waarvan ik weet dat er geen verwachtingen zijn. Al gaan er drie weken of drie maanden voorbij. We ontmoeten elkaar altijd op het juiste moment en geen van ons beiden heeft het gevoel zich verplicht te voelen om te bellen of te appen. We gaan door waar we gebleven waren. Eigenlijk zoals Harold en Tijmen en Hanneke en Liselotte dan doen.

Hoe zit het dan met verwachtingen? Op het moment dat je een verwachting van iemand hebt, zit je al in de strijd en kan volgens mij de energie niet vrij stromen. De ander voelt jouw verwachting en deinst – vaak onbewust – terug.

Mag en kan jij helemaal jezelf zijn bij je vrienden of gaat er iets dicht in je? Ja, vriendschap kan ook lastig zijn. In hoeverre kan en durf jij je te openen naar je vrienden toe. Kan en durf je werkelijk te laten zien wie je bent en wat er in je speelt? Kun je helemaal transparant zijn? In het boek “Een klein leven” deelt één van de hoofdpersonen niets uit zijn verleden met zijn vrienden. Toch bestaat er een innige vriendschap. Een vriendschap vanuit respect.

Dat heb ik geleerd van mijn moeder. Zij had een innige vriendschap met iemand met wie zij – dat wat haar zo ter harte gaat – niet kon delen. Toch was de vriendschap heel waardevol voor haar. Je hoeft dus niet op alle fronten gelijkgestemd te zijn om toch vrienden te kunnen zijn.

Corina en Mathilde zijn vriendinnen. De opa van Mathilde is overleden en Corina vraagt zich af of ze naar de avondwake en/of crematie zal gaan of niet. Beiden momenten heeft ze afspraken staan. Gaat ze haar werk verschuiven of zegt ze een afspraak af? In het app-contact schrijft Mathilde “ik hoop zo dat je erbij kunt zijn”. Wees je bewust van wat jij als vriend(in) waard bent!

Ik kan er zo van genieten als vrienden bij ons langs komen, we samen een kop thee drinken en we gewoon ons ding doen. Het feit dat zij zich thuis voelen bij ons en zich ook zo kunnen gedragen. De één gaat achter de piano zitten en de ander doet een spelletje. Weer een ander vindt het fijn om de planten water te geven. Tijd voor diepgaande gesprekken over dat wat ons bezig houdt en het laten stromen van tranen. Helemaal goed.

Mijn graadmeter is altijd “als ik er blij van wordt dan klopt het”. Dat geldt ook voor vriendschap. En of dat nu op afstand is of fysiek dichtbij. Verbonden zijn wij. Wij zijn ons er echter niet altijd bewust van. Je hoeft echt alleen maar in te pluggen in de energie en je hebt contact met de ander. Onze manieren van communiceren breiden zich met een rap tempo uit. Maak er gebruik van! Weet je niet hoe je dat doet? In de cursusreeks “Je ego overstijgen” leer je je trilling te verhogen en op andere manieren, voorbij het ego, waar te nemen. Op 7 september a.s. start het eerste blok “opnieuw geboren worden”. Je bent van harte welkom om deel te nemen. Je kunt je hier aanmelden. https://www.het-licht.net/je-ego-overstijgen/

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies