/
Waar gaan jouw ogen van twinkelen?

Waar gaan jouw ogen van twinkelen?

Het was een opmerking die één van de cursisten laatst maakte. Ja, voor mij is dit altijd de graadmeter om te kijken of het klopt wat ik doe of laat. Als ik ergens blij van word dan klopt het. Vaak zijn de dingen waar je goed in bent, wat je gemakkelijk af gaat, ook de dingen waar je vreugde aan beleeft.

Juf zei …

Berend loopt te struggelen. Hij zit in een traject op zijn werk en doet kneiterhard zijn best. Maakt lange werkdagen en zet zich voor meer dan 100% in. Toch is het alsof ik in de modder zit te prutten, zegt hij. Het is stroperig, het vlot niet en eigenlijk vind ik het ook niet eens leuk waar ik mee bezig ben. Ik onderzoek met Berend waar dat harde werken dan vandaan komt en hij komt uit bij de kleine Berend. Een jochie van 6 jaar dat voor de eerste keer naar de grote school ging. Hij vond het lastig om te leren lezen en schrijven. De juf hamerde er dag in dag uit in dat hij vooral beter zijn best moest doen om resultaten te halen. Het was nooit genoeg. Berend ziet dat hij dat is gaan geloven. Dat het nooit genoeg is en dat je vooral heel hard moet werken om iets voor elkaar te krijgen, ongeacht of je het leuk vindt of niet.

Een blij jochie

Samen bekijken we de andere mogelijkheden die er zijn. Hoe zou het zijn als je nu zomaar mag en kan gaan doen waar dat jochie blij van wordt? Er komt een grote stralende glimlach op zijn gezicht. Hij vertelt dat zijn oudste zoon net is gaan voetballen en dat hij heel graag de training voor de pupillen zou willen gaan verzorgen. Hij voelt dat hij meer tijd wil vrij maken voor zijn gezin en dat hij binnen het bedrijf waar hij werkt een andere richting in wil slaan.

Collectieve overtuigingen

Er zijn nogal wat collectieve overtuigingen die ons ervan weerhouden om onze ogen te laten twinkelen. Zo moeten we hard werken om de kost te verdienen. Takelen we af als we ouder worden en moet je gehard zijn om de wereld aan te kunnen. Heb jij helder wat je bent gaan geloven? Waar gaan jouw ogen van twinkelen, wat maakt je hart blij, waar doet je ziel een sprong?

Je hoofd zijn gang laten gaan

Als je contact maakt met dat gevoel dan kan het goed zijn dat je hoofd er direct over heen gaat. Het kan niet, het mag niet, ik ben niet goed genoeg, het komt nu niet uit, het regent nu, het is te koud, ze wil vast niet ….

Mijn tip is om eens bij dat gevoel te blijven terwijl je hoofd tekeer gaat. Je neemt dat gewoon waar terwijl je bij dat gevoel blijft wat je blij maakt. Gedachten zijn ook gewoon energie en komen en gaan. Leuk om daar mee te spelen en te ontdekken wat dat doet met het gevoel.

En ja, je mag gewoon die dingen doen waar je blij van wordt. Hoe is dat?

Fijne week!

Harte groet,

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies