/
Waarom wachten tot iemand dood is?

Waarom wachten tot iemand dood is?

Afgelopen woensdag werd mijn vader gehuldigd door de LTO. De land- en tuinbouworganisatie waar hij 44 jaar lang bestuurlijke en aanvullende diensten heeft verricht. Tijdens de huldiging werd mijn vader toegesproken met prachtige woorden. Ik werd er zo blij van dat de spreker deze woorden nu – in dit moment – uitsprak. Toen ik dat tegen hem vertelde, zei hij “ja, ik kan het beter nu doen, dan op een avondwake”. Dat was exact wat ook door mij heen gegaan was.

Helende werking

Als iemand is overleden worden er vaak prachtige herinneringen opgehaald en mooie woorden over de overledene gesproken. Ik ga ervan uit dat het zuivere bewustzijn dat we zijn, dat evengoed waarneemt. Toch kan het voor de persoonlijkheid heel helend werken als die mooie woorden ook tijdens het leven uitgesproken worden.

Je waardering laten blijken

Hoe vaak laat jij jouw waardering naar iemand blijken? Het kan heel simpel zijn. Iemand die voor je stopt om je over te laten steken. Iemand die je de ruimte geeft om in te voegen. Een simpele hand omhoog, als teken van dank je wel, kan zoveel betekenen. Er gewoon even bij stil staan wat een ander doet, waar jij blij van wordt.

Stap eens uit de vanzelfsprekendheid. Je gaat met zulke andere ogen naar mensen kijken als je je dankbaar voelt. We tikken elkaar voortdurend aan in onze onderlinge verbondenheid. Het gedrag dat iemand laat zien, kan in jou iets triggeren, iets wakker maken, waardoor jij bewust wordt. En dank je wel! Ja hoor, Marion, mensen die je confronteren met iets en je daar dankbaar voor voelen?

Dankbaarheid voor een confrontatie

Dorien is met de damesvoetbalclub een weekend weg. Eén van de elftalleden ligt haar niet zo en juist dit weekend wordt dat enorm uitvergroot. Dorien voelt zich klein worden, voelt zich niet gezien, weggezet. Totdat ze inziet dat deze dame haar uitnodigt om in haar grootsheid te gaan staan. Om zélf te ervaren hoe mooi ze is en dat ze helemaal goed is zoals ze is. Dat ze geen goedkeuring van buitenaf nodig heeft. Op het moment dat ze dit doorheeft en kan voelen, verandert de interactie tussen haar en haar mede-elftallid. In de energie bedankt ze de dame vanuit haar hart. Dat resulteert dat ze aan het eind van het weekend met een gemeende hug, afscheid kunnen nemen.

Wie zou jij, nu, op dit moment, een blijk van waardering willen geven?

Toen ik 40 werd, heb ik de mensen die een speciale betekenis in mijn leven hebben gespeeld, een kaart gestuurd. Ik schreef ze wat ze voor me betekend hadden en dat ik ze daar dankbaar voor was. Mooi om te ervaren wat dat doet. Ook hoe de één dat wel kan ontvangen en de ander dat lastiger vindt.

Jouw bijdrage

Kun jij waardering ontvangen? Ik zeg je eerlijk dat dit een leerweg voor mij geweest is hoor. Ik had de neiging om het direct opzij te schuiven. Nu kan ik het toelaten, kan ik voelen hoe blij iemand met mij is, waardoor ik me weer bewust wordt van mijn bijdrage aan deze wereld.

Wachten tot de dood?

Wacht je met je waardering uit te spreken tot de mensen dood zijn? Je kunt ook de kans met twee handen aangrijpen om er een feestje in het nu van te maken. Voelen hoe blij je met elkaar bent. En of dat nu de groenteboer, de bakker of je broer is, daar gaat het helemaal niet om. Geniet er gewoon van.

Fijne week!
 
Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies