/
Wanneer is het genoeg?

Wanneer is het genoeg?

Frederique is jarig en geeft een feestje. Haar koelkast puilt uit met eten. Als haar bezoek komt, wordt het overladen met hapjes. Tijdens de sessie vertelt ze me dat ze altijd bang is tekort in huis te hebben. We vergroten samen dat antwoord en Frederique ziet dat  “bang tekort in huis te hebben” ook gaat over angst voor haar kwaliteiten. Ze zei “op mijn werk doe ik altijd meer dan me gevraagd wordt en ik vraag me altijd af of het wel goed genoeg is, of het wel voldoende is”.

Anne haar schoonouders komen het weekend logeren. De week ervoor is ze druk bezig met het hele huis aan kant te ruimen. Ramen te lappen, speelgoed aan kant. Anne: “het huis moet wel tip top in orde zijn als mijn schoonouders komen” Wat is tip top en wie bepaalt de lat?

Verwachtingen

Mensen die ik afgelopen tijd begeleid heb, brachten dit thema regelmatig aan bod. Hoe is dat voor jou (naam?). Herken je dit thema ook?  Of het nu gaat over genoeg voedsel in huis of genoeg aandacht geven. Het is gerelateerd aan de verwachtingen die je over jezelf hebt, verwachtingen die je van anderen hebt en verwachtingen die anderen misschien inderdaad hebben.

Hoe ga je daar mee om? De kunst is om uit de verwachtingen te blijven. Om bij dat diepe gevoel van vertrouwen te komen dat dat wat jij doet en dat wat jij bent, gewoon genoeg is. Zodra er verwachtingen in het spel zijn, zit je in een machtsstrijd. Zo wie zo met jezelf en ook met de ander.

Less is more

Ik ken het thema zelf ook hoor. In mijn enthousiasme kan ik de neiging hebben om “door te gaan”. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om ruimte te laten ontstaan, zodat mensen de tijd krijgen om dat wat aangeraakt wordt, in te laten dalen. Simpel voorbeeld is de natuur van IJsland. Ik heb echt moeten leren om mensen aan te laten komen tijdens de reizen. Voor mij is de energie daar al zo eigen en voor mensen die er nog nooit geweest zijn is het intens. Door niet gelijk door te jassen, is er ruimte om een bedding te creëren. En ja, dan komt er zo af en toe dat stemmetje omhoog “is het wel genoeg wat ik aanbied?”. Less is more heb ik geleerd 😊

Van doen naar zijn

Waar gaat het om? Komen de mensen naar je toe om het eten of het schone opgeruimde huis of om jou? Welk onderliggend patroon of welke angst wil opgehelderd, uitgezuiverd worden met betrekking “het is genoeg”? Vaak gaat het over onzekerheid. Het is een universele energie én je bent het niet!!! Ontdek het als energie en koppel het los van dat wat je écht bent. Je zult merken dat vermoeidheid van je af kan vallen, er rust en ruimte komt, als je kunt zakken in het zijn. In het ervaren dat het genoeg is – in wie je bent en wat je doet. Gewoon stralend jezelf zijn.

In dat kader bieden Sophie en ik volgende zomer een vakantiecursus in de Dordogne aan. Het thema is “Je licht laten stralen”. Alle informatie tref je aan op de site onder het kopje “reizen en retraites”.

Voor nu wens ik je een fijne week en als ik iets voor je kan betekenen, dan weet je me te vinden 😊.

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies