/
Wat groeit heeft ruimte nodig

Wat groeit heeft ruimte nodig

Alles: de bloem die uit de knop komt en de tiener die uit zijn kleren groeit. De baby die leert lopen heeft fysieke ruimte nodig om zijn stappen te leren zetten. De man wiens vrouw is overleden heeft emotionele ruimte nodig. Hé, je had het toch over groeien? Wat heeft overlijden met groeien en ruimte te maken? Heel veel!

Sterven: opnieuw geboren worden

Carol en Vincent zijn bijna 30 jaar samen geweest als Vincent door een ongeluk komt te overlijden. Carol komt in een diep rouwproces terecht waarbij ze alle fases van rouw tegenkomt. Van het gevoel te hebben “in de verkeerde film terechtgekomen” te zijn, tot boosheid, tot wanhoop, tot gevoelens van eenzaamheid en niet meer verder willen. Carol komt bij mij in de praktijk en doet mee aan de cursus “Sterven: opnieuw geboren worden”. In deze cursus ligt de focus op je bewustzijn verruimen met betrekking tot de dood. Je leert waar te nemen voorbij de sluiers en ontdekt dat je nooit ophoudt te bestaan. Dat ook overledenen nog gewoon aanwezig zijn. Niet meer in de fysieke vorm. Wel in de energie. En daar kun je mee communiceren. In de communicatie met Vincent ontdekt ze de ruimte die Vincent haar gegeven heeft om – via dit ongeluk – niet meer op aarde te zijn. Ze wordt zich bewust van de enorme groei die ze doorgemaakt heeft de afgelopen tijd. Hoe ze ontdekt heeft dat ze dingen zélf kan, waarvan ze vroeger dacht dat ze afhankelijk van Vincent was. Ze heeft haar eigen kracht ontdekt in het vorm geven van haar eigen leven. Ze heeft leren voelen en nadenken over wat zíj wil en wat zij belangrijk vindt. Carol wordt overspoeld met dankbaarheid als dit in haar bewustzijn komt. De ruimte die Vincent haar heeft gegeven om te groeien.

Spirituele groei

Vaak hoor ik van – met name vrouwen – dat de groei die zij doormaken op spiritueel gebied moeilijk te delen is met hun partner. Dat hun man spreekt over zwever en er niets mee wil. Ook spirituele ontwikkeling heeft ruimte nodig. De ander kan jou alleen maar zwever noemen, als er iets in jou  opgeslagen ligt, wat jou een zwever vindt. Op het moment dat dat verdwijnt zul je merken dat je omgeving dat ook niet meer zo benoemt. 

Blijven delen

Mijn cliënten geef ik altijd het advies mee om thuis te blijven delen wat er met je gebeurt. Toen ik in 2001 met mijn meditatie-opleiding begon, veranderde mijn leven totaal. Mijn man vond het allemaal prima en had er niet zo’n behoefte aan om er in mee te gaan. Ik had de arrogante houding aangenomen: dat hoef ik niet me je te delen want dat begrijp je toch niet. Mijn groei had wel ruimte nodig met als gevolg dat we op een punt kwamen dat we ons afvroegen of we nog wel samen verder wilden. Dat heeft ons samen heel veel gebracht. Inmiddels weet ik dat het bij mijn man de tijd nodig heeft om te landen wat ik vertel. Een paar weken later kan ik hem dan zomaar dingen horen zeggen waarvan ik denk: oké, aangekomen. En er zijn ook zaken waar hij niets mee kan. Ook goed.

Een laatste voorbeeld deze week over de ruimte die nodig is.

Bore-out

Lilian doet voor haar werk een opleiding. Een opleiding waarbij ze een andere functie binnen het bedrijf kan gaan vervullen. Eenmaal met de opleiding bezig, blijkt dat er vanuit het bedrijf geen mogelijkheid wordt geboden om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Lilian raakt bore-out. Een situatie waarbij je door te weinig uitdaging en verveling ziek wordt. Haar groei heeft ruimte nodig om tot uitdrukking gebracht te kunnen worden.

Hoe komt jouw groei tot uitdrukking en geef je jezelf de ruimte om te groeien? Is het tijd om over te stappen naar een andere baan of met een opleiding te beginnen?. Neem je de ruimte of hou je jezelf in? Wat voor gevolgen heeft dat? Leuke dingen om eens in jezelf te onderzoeken.

Ik wens je een fijne week.

Harte groet,

 

 

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies