/
Wat is geluk?

Wat is geluk?

Via de tv en de social media worden we overspoeld met de mooiste plaatjes. Verre reizen, lekker eten, gelukkige koppels en ga zo maar door. Je gaat bijna geloven dat de wereld alleen maar uit vreugdevolle gebeurtenissen bestaat.

Wat is geluk?

De vraag is of dat wat aan ons gepresenteerd wordt ook werkelijk gelukkig maakt. Want wat is geluk eigenlijk?

Je kunt naar de prachtigste oorden reizen en je heel eenzaam voelen. Je kunt naar de duurste tenten gaan om te eten en niet de sensatie van het voedsel proeven.  Je kunt een hele schare mensen om je heen hebben en je niet verbonden voelen. Je kunt de duurste auto rijden en je diep ongelukkig voelen. Vaak horen we dat de mensen in gebieden waar armoede heerst, zich veel gelukkiger voelen dan de mensen in de westerse landen.

Leven

Het leven stroomt, is voortdurend in beweging. Misschien wil je wel het allerliefste een leven leiden dat alleen maar uit vreugdevolle momenten bestaat. Op het moment dat er dan iets niet vreugdevols om de hoek komt kijken, schiet je in de weerstand. Uit de stroom en ongelukkig.

Hoe zou het voor je zijn, als je het leven totaal kan omarmen. Dat je volledig kunt accepteren wat het je brengt. Zelf ervaar ik dat als het gevoel dat ik LEEF! En ja, dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Het gaat samen met de manier vanuit welke invalshoek je er naar kijkt. Schiet je in de slachtofferrol. “oh, dit heb ik weer, of dit overkomt mij weer”. Of kun je er naar kijken in de zin van “hé, interessant, waarom komt dit op mijn pad? Wat heb ik hier te doen?”.

Verrijking

Als je vanuit die laatste houding de situaties en omstandigheden benadert, kan dat wat in eerste instantie niet zo aangenaam leek, opeens een enorme verrijking van je leven blijken te zijn.

Als je dit Voedsel ontvangt, zit ik in de stilteretraite. Door rust, tijd en aandacht voor jezelf te nemen, kun je uitkomen bij de innerlijke vrede in jezelf. Dat geeft rust én vreugde. Vandaar uit kun je ontdekken hoe je je verbonden voelt met de mensen om je heen. En ook, hoe weinig je nodig hebt, om je gelukkig te voelen. Wat doet dat met je hart? Je gaat merken hoe je hart weer kan gaan stromen.

Leven en laten leven

Heb je er wel eens op gelet hoe snel we oordelen? Het is bizar. In één oogopslag is het al gebeurd. Wat een rare jurk. Hij heeft witte sportsokken aan of verkeerde bril op. Dat gaat over het uiterlijk. En oordelen over hoe iemand handelt. Hoe hij of zij leeft, welke keuzes hij of zij maakt. Het is niet aan jou. Kun je er naar kijken en de ander zijn of haar leven laten leven. Dat is anders dan jouw leven en gelukkig maar. Het zou een saaie boel worden als iedereen hetzelfde leven leeft.

Het geeft zoveel rust als de ander mag zijn wie die is en zijn of haar leven mag leven zoals hij of zij dat wenst. Vanuit jouw innerlijke vrede kun je de ander helemaal laten zijn wie hij of zij is.

Het is een cliché en toch. Niemand kan jou gelukkig maken. Het idee dat je partner of je kinderen jou gelukkig moeten maken is een grote verwachting waarmee je gelijk in de strijd zit. Geluk begint in jezelf. Keer naar de innerlijke vrede door tijd, ruimte en aandacht voor jezelf te creëren. Door te luisteren naar jezelf. Vanuit die vrede kun je het geluk ontdekken. En misschien zeg je wel “ik voel me hartstikke gelukkig”. Prachtig en weet dat het nog dieper kan – vanuit de innerlijke vrede. Het is echt een verdieping.

Fijne week.

Harte groet,

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies