/
Wat jouw hug over jou zegt …

Wat jouw hug over jou zegt …

Je weet waarschijnlijk wel dat we niet alleen met onze stem spreken. Ook onze gezichtsuitdrukking en houding kan heel veel vertellen. In elke cultuur begroeten mensen elkaar op een andere manier. Deze week zit ik in Groenland. Het is daar geen alledaags gebruik meer maar ik heb een keer het neuzen wrijven mogen aanschouwen. Zo mooi om te zien!

Wat jouw hug over jou zegt …

Weet je ook dat de wijze waarop je iemand een hug geeft, van alles over jou vertelt? 

In onze cultuur is het redelijk gebruikelijk dat we iemand drie keer op de wang kussen als begroeting. In deze begroeting is al een enorme variatie te ontdekken. Van “in de lucht kussen” tot “kussen en gelijk de andere kant opkijken”. En van “praten tijdens de kus op de wang” tot “een kus met aandacht”. Langzaam maar zeker komt er een verschuiving van de kus naar een hug. Het lijkt alsof met de hug de ander dichterbij mag komen. Is dat ook zo?

We kunnen de hug onderscheiden in drie vormen.

De hug vanuit je hoofd

De hug wordt gegeven vanuit een soort gewoontepatroon. Iedereen doet het en jij volgt. Zonder er misschien zelfs bij na te denken of je het wel prettig vindt of wat het met je doet.
Zo’n hug ziet er dan ongeveer zo uit. Meestal met het bekken en de buik ver weg van de ander.

De hug vanuit je hart

Naarmate ons hartcentrum zich meer opent, kunnen de kwaliteiten van het hart vrijer stromen. Denk aan vrede, liefde, vreugde, dankbaarheid, vergeving, mededogen.

In deze stroom van hartskwaliteiten kun je ervaren dat je afweermechanismes wegvallen. Je voelt jezelf letterlijk opengaan, zoals een oester die opent. Jouw hartsenergie is een weldaad voor anderen. Mensen zullen graag in jouw nabijheid zijn.

Voor jezelf is het ook fijn als jouw hartsenergie vrij kan stromen. Zelf kan ik het gevoel dan hebben dat ik iedereen wel om zijn nek zou willen vliegen.

Ken je het verschil tussen een hug vanuit het hart en één vanuit het hoofd? Bij de hug vanuit het hart kan de ander inderdaad al meer met je in contact komen. Je kunt de verbinding meer ervaren.

Graag neem ik je mee naar nog een diepere laag van de hug.

De hug vanuit je buik

Als je hartcentrum geopend is kun je je spirituele hart uitnodigen om in je bekken te zakken. Het gebied van je levensenergie. De heilige graal.

In deze graal wordt jouw liefde gedragen en ondersteund. Het krijgt een stevige bedding. Het genereert veiligheid. Het wordt een voelende veilige liefde die dan kan stromen.

Als je iemand een hug geeft vanuit je buik, sta je de ander toe op alle niveau’s contact met jou te maken. Om écht dichtbij te komen. De ander voelt jou en jij voelt de ander. Je bent helemaal aanwezig.

Het kan zijn dat je je daar ongemakkelijk bij voelt. Het bekkengebied gaat ook over je sexuele energie wat overigens pure levenskracht is. Doordat je je hart in je bekken laat zakken, kun je ervaren dat het veilig is om deze energie te laten stromen. Het is gewoon neutraal, zonder lading.

De wijze waarop iemand hugt kan dus laten zien in hoeverre iemand in de afweer, de afstandhoud-modus zit. Of juist, hoe iemand de ander uitnodigt dichterbij te komen.Enne … als je hugt vanuit de afstandhoud-modus hoe zit het dan met het omhelzen van het leven? Hou je het leven ook op afstand?

Oké, ik geef toe, dit is wel mijn dingetje hoor. Ik wil je graag voelen! Ik nodig cliënten ook vaak uit om hun buik te laten voelen. En dat kan best spannend zijn.

Kijk eens, zonder oordeel, hoe je hugt. Hoe jij het leven omhelst. 

Een leuke ontdekkingstocht deze week voor je.
Geniet er vooral van en lach om jezelf.

Fijne week.
 
 Harte groet,

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies