/
Weet jij wat je dromen je te vertellen hebben?

Weet jij wat je dromen je te vertellen hebben?

Aandacht

Vanmorgen werd ik wakker uit een vrij gedetailleerde droom. Ik wist direct het thema. Eens in de zoveel tijd droom ik over iemand die een belangrijke plaats in mijn leven heeft gehad. Het gaat dan altijd over aandacht. Aandacht voor mezelf, aandacht voor de ander. Dat hangt dan weer van de context van de droom af.

Denk jij dat je nooit droomt? We dromen iedere nacht. Het is het gebied van het onderbewuste. Je herinnert alleen je dromen niet elke morgen. Vaak hoor ik mensen zeggen dingen in de trant van: “ik heb over het vliegtuig gedroomd omdat ik vandaag mijn vakantie heb geboekt”. Voor mij gaat het over diepere lagen.

Onderbewuste

Weet jij wat je onderbewuste je kenbaar wil maken via je dromen of je nachtmerries?

Net als je medemens je van alles spiegelt, zo laten je dromen je ook exact zien wat er aan de orde is.

Thea staat op een streng dieet. Zelf ziet ze het nut van het dieet niet in. Ze is gek van lekkere dingen. Op een nacht droomt ze dat ze meegaat op een visserschip en ze netten met paling binnen halen. Op het moment dat ze de paling willen klaarmaken om te eten, glijdt de ene na de andere paling uit haar handen het afvoerputje in. Ze vraagt me wat dit te betekenen heeft.

Hoe je je dromen helder kunt krijgen

Om je dromen helder te krijgen kun je ze gaan uitschrijven, waarbij je een lijstje maakt met de thema’s die er in voor komen. Achter die thema’s schrijf je op waar je die persoon of dat gegeven mee associeert. In dit voorbeeld zag Thea haar lijstje er zo uit:

Een visserschip – overleven

Netten – gevangenschap

Paling – heerlijk

Weg glijden –  geen controle hebben

Afvoerputje – er niet meer bij kunnen

Als ze opnieuw naar haar droom keek, begreep ze dat ze aan het overleven was. Ze voelde zich inderdaad gevangen in het dieet. Kon niet de heerlijkheden eten die ze graag wilde. Ze zag iedere dag al het lekkers aan haar voorbij komen en hoe het aan haar voorbij ging. Alles waar ze voorheen grip op leek te hebben, door te eten, gleed nu in het afvoerputje weg. 

Associatie

De thema’s die in jouw droom voorkomen hebben een relatie met dat waar jij het mee associeert. In een droomwoordenboek kun je een groot aantal thema’s terugvinden. Daarbij is het – wat mij betreft – echter oppassen geblazen. Als jij over “een beukenboom”  droomt heb jij daar een hele andere associatie bij dan dat ik daar over droom. 

Toch kun je met behulp van zo’n woordenboek een aardige richtlijn krijgen. Dromen over een huis gaat bijv. over jezelf. Vervolgens kun jij dan je associatie er weer op loslaten. Gaat het over je fysieke lichaam of over je grotere Zelf? Waren er veel ramen en was het er licht of zaten alle deuren op het slot en kon niemand erin?

Thema’s die aandacht vragen

Dromen die steeds terugkomen zijn thema’s die jouw aandacht vragen. Je onderbewuste nodigt je uit om in actie te komen. Aan jou om helder te krijgen welke stappen te maken.

Het kan je helpen om een schriftje naast je bed te leggen. Zodra je ’s morgens wakker wordt is je eerste gang opschrijven wat er bij je binnenkomt. Toen ik destijds een dromencursus volgde, zat ik midden in de nacht op het toilet op mijn droom op te schrijven waar ik dan uit wakker werd. Het heeft me geholpen om me bewust te worden van mijn dromen.

Ik wens je veel plezier met deze ontdekkingstocht.

Harte groet,

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies