/
Mag jij genieten?

Mag jij genieten?

Je schamen of generen omdat je geniet, terwijl iemand anders in de shit zit. Je afvragen of je wel mag lachen om dat de ander verdriet kent. Of, gezien de situatie in de wereld, je bezwaard voelen om het goed te hebben. Herken je dat?

Grootste plannen

Floris heeft grootste plannen. Samen met zijn vrouw Elisa, wil hij een oud pand kopen, dat opknappen en er een bed en breakfast van maken. In zijn familie zijn een aantal broers en zussen die met minder financiële middelen hun leven in moeten richten. Het houdt Floris bezig of hij  ideeën kan voortzetten als de rest van de familie op een houtje zit te bijten. Moet hij zijn familie niet bijstaan?

Mijn vraag aan Floris is wat zijn bijdrage aan de familie-situatie is, als hij dit idee niet voortzet. Hij ziet in dat daar geen bijdrage in zit. Dat zijn bijdrage juist groter is door het wel door te zetten waardoor hij zijn broers en zussen kan uitnodigen om bijv. een weekend te komen. Of door ze uit te nodigen mee te helpen, waardoor er weer een andere levensvervulling kan ontstaan. Verder ziet hij dat – ook zijn broers en zussen – keuzes maken die een bepaalde realiteit creëren. Hij ontdekt dat hij vrij is om zijn keuzes te maken.

Belemmerd?

Hoe is dat met jou (naam). Voel jij je belemmerd om de keuzes te maken voor het leven dat je wilt leven? Weerhoudt de situatie van anderen jou, om het leven dat je voor ogen hebt, te leven?

Een kwaliteit

Genieten is een kwaliteit van je essentie. Het is de innerlijke vreugde van het ervaren van het leven op aarde met al zijn schoonheid. Het is het zien van de kracht van het universum dat al het goede met je voorheeft en je altijd voorziet in wat je nodig hebt (wat je situatie ook is).

Richard Kemper schreef een mooi gedicht over “of je wel mag genieten” in deze tijd op aarde. Ik heb het opgenomen in het wekelijkse Voedsel voor de ziel. Als je die ook wilt ontvangen, schrijf je dan hier in.

Genieten en dankbaarheid

Genieten gaat vaak ook gepaard met het gevoel van dankbaarheid. Het laat je beseffen wat er toe doet in de wereld. Genieten en dankbaarheid dragen een hoge trillingsfrequentie in zich. Als jij dat uitstraalt heeft je omgeving daar veel meer aan dan dat je mee vibreert in de angsten van tekort of in het beren op de weg zien. Je nodigt de ander – onbewust – uit om hoger in te pluggen en de energie van zijn essentie te volgen.

Je blik op de wereld verandert ook, als je leeft van uit een staat van genieten en dankbaarheid.

Genieten zonder reden

En dit is geen statisch gegeven he. Je bent niet voortdurend aan het genieten en dankbaar. Als je hoger inplugt is het meer een staat van Zijn waarop je heel gemakkelijk terug kunt vallen. Net als die surfer die in het begin regelmatig van zijn bord valt en door te oefenen steeds gemakkelijker en sneller terug op zijn bord komt te staan. Zo kun jij ook steeds gemakkelijker je begeven in die staat van genieten. Zelfs als er helemaal geen reden buiten je is!

Als je de sleutel hebt gevonden om te genieten zonder reden, kun je ook merken hoe vrij je bent. Wat er om je heen ook gebeurt. Kon jij de afgelopen twee jaren genieten of werd je helemaal ingeperkt door de beperkingen van buitenaf?

Je hoeft je niet te schamen en schuld bestaat niet. Leef! Geniet! En wordt je maar bewust wat voor bijdrage daar in zit. Dat is toch genieten ?.

De retraite in mei heeft het thema “tijd voor gelukzaligheid”. Genieten zonder reden. Wil je de sleutel ontdekken naar deze staat van zijn? Je bent van harte welkom om mee te doen. Kijk hier voor alle info. 

Ik wens je weer een mooie week toe.

Harte groet,

 

 

 

 

 

Marion van Schagen

Bel mij gerust voor advies